07. Cocktails & smoothies - Blog - Macedonian Honey

Go to content

Main menu:

Овошна вода со калинкa и нанеКалинките постојат повеќе од 4.000 години. Збор калинка датира од околу 750 н.е. и потекнува од латинскиот „Punicum malum“ што значи „феникиско јаболко“. Секоја калинка е составена од точно 840 семки кои се наредени околу јадрото во слој што личи на саќе. Внатрешните мембрани и кората генерално не се јадат заради висока содржина на танинска киселина, но тие се корисни за миење на лицето.

Калинките се многу богати со антиоксиданти, а исто така се богати со витамини А, Ц и Е и фолна киселина. Особено се корисни за жените во менопауза, бидејќи помага да се ослободите од депресивно расположение, како и го намалува ризикот од остеопороза, карцином на дојка и срцеви заболувања. 
Калинката може да се чува еден месец на ладно и суво место или во фрижидер до два месеца.
Да се ​​направи оваа овошна (инфузирана) вода од калинка е ултра-едноставно. Има само четири состојки и делува освежувачки особено по голем оброк.

СОСТОЈКИ
  • 4 ливчиња свежо нане
  • 1 чаша семки од калинка 200 гр
  • 1 Honeystick
  • 4 чаши вода ~1литар

Упатствo
Додадете малку свежо нане во толчник. Нежно притиснете ги ливчињата со крајот на дрвената лажица за да ослободите дел од миризливата течност. Потоа во поголем сад ставете ги семките од калинка ,нане, мед и вода. Ставете во фрижидер 4-6 часа за да се измешаат вкусовите.Pomegranate Mint Water

Published by in 07. Cocktails & smoothies · 26/9/2019 09:18:00
Tags: honey;pomengranate;punicum;infusedwater;refresh;mint;digestion
Pomegranates are very high in antioxidants, and also are rich in vitamins A, C and E and folic acid.

Овошен коктел за најмалите

Освежителен и без шеќер, ќе ја врати потполно енергијата и ќе ја засити жедта.

Post - ride smoothie

Published by in 07. Cocktails & smoothies · 20/11/2017 12:22:00
Tags: smoothie;workout;cycling;banana;honey;energy;recovery;easy;muscles
Bee better smootie Honey does double duty after a workout, said researchers from the University of Memphis. It helps athletes to maintain optimal blood sugar levels, and it aids in muscle recovery post-training.

Pre - ride smoothie

Published by in 07. Cocktails & smoothies · 19/10/2017 12:28:00
Tags: mango;banana;honey;smoothieorangeeasycycling
The banana has slow-release carbohydrates, and the sugar in the orange juice, mango and honey will give you some get-up-and-go energy. A delicious start to the day, or the perfect quick pre-ride energy boost

Honey Bubble Cocktail

Published by in 07. Cocktails & smoothies · 9/11/2016 10:58:00
Tags: cocktail;celebtationbubble;honey;easy;lemon;champagne
The drink is as easy to do as it is refreshing - so it works well even if you are not professional bartender.

Anti-stress smoothie

Published by in 07. Cocktails & smoothies · 15/9/2016 10:40:00
Tags: walnut;stress;releive;balance;honey;banana;healthy;smoothie;easy;tasty

Sun Protection Smoothie

Published by in 07. Cocktails & smoothies · 14/7/2016 12:51:00
Tags: UVprotectionsummersmoothie
Did you know thatwe can protect ourselves from the inside out and make our own delicious sunscreen beverage?

Slimming Detox Smoothie

Published by in 07. Cocktails & smoothies · 8/7/2016 10:05:00
Tags: summer;slim;banana;apple;honey;lettuce;healthy;detox

Energy Smoothie

Published by in 07. Cocktails & smoothies · 30/6/2016 09:43:00
Tags: banana;strawberries;honey;pineaplle;orange;lime

Honey Lime Margarita

Published by in 07. Cocktails & smoothies · 22/2/2016 09:11:00
Tags: honeymargaritalimesMarthaStewarttequilla

Watermelon Agua Fresca

Published by Macedonian Honey in 07. Cocktails & smoothies · 7/7/2015 14:06:00
Tags: coctailwatermelonsummerbeachagua
Older posts
Back to content | Back to main menu