Што може секојдневното јадење мед да направи за Вашето тело? - Blog - Macedonian Honey

Go to content

Main menu:

Што може секојдневното јадење мед да направи за Вашето тело?

Published by in 01. Health · 29/10/2018 11:32:00
Tags: меморија;калциум;пиноцембрин;тестови

Една студија за здравјето на Ројтерс вклучувала 102 здрави жени на кои им бил даден избор од 20 грама мед или дневна хормонална замена. По четири месеци било откриено дека оние што земале мед можеле да се сетат на дополнителни зборови во тестовите за меморија, во споредба со оние кои не. 
Калциумот присутен во медот е она што се апсорбира од страна на мозокот за подобрување на меморијата. 
Медот содржи пиноцембрин кој ја подобрува функцијата ма мозокот.

\n\n
·        Медот е силен антиоксидант и го\nспречува оштетувањето на мозочните клетки.
\n\n
·        Медот помага во апсорбирање на\nкалциум. Калциумот помага во процесот на донесување одлуки и размислувањето. Се\nкористи од страна на мозочните клетки при носење електрични сигнали со\nпротеински јони.
\n\n
·        Антиоксидансите во мед го\nнамалуваат ризикот од деменција.No comments

Back to content | Back to main menu